Artık Türk Bayrağı Çekilmesi Yasak !!

KaRNeC

Yönetim Ekibi
Yönetici

Değişen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği, ızmir Valiliği’ne her yıl 9 Eylül’de Türk bayrağı çekme töreninin de sonunu getirdi. Büyük Zafer’in ardından 9 Eylül 1922’de ızmir Valiliği’ne Yüzbaşı şerafettin Bey ilk Türk bayrağını çekmişti.

ızmir’in Kurtuluş Günü’nde 89 yıldır her 9 Eylül’de süvariler tarafından getirilen bayrağın ızmir Valiliği’ne çekilmesi töreni bu yıl yapılmayacak. Cumhuriyetin ilanından bu yana 9 Eylül ızmir’in Kurtuluş Günü’nün simgesi olan atlı süvariler tarafından getirilen Türk Bayrağı’nın ızmir Valiliği’ne çekilmesi töreni, Mayıs ayında değiştirilen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’nin kurbanı oldu. Bu yıl ilk kez törenler atlı süvari birliği ve bayrak çekme töreni olmadan yapılacak. Ayrıca her yıl Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan geçit töreni de bundan böyle düzenlenmeyecek.

PROGRAMI KOMıTE HAZIRLADI

9 Eylül ızmir’in Kurtuluşu’nun 90’ıncı yıldönümü ızmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanacak. ızmir Valiliği’nce, Mayıs ayında yayınlanan yeni yönetmelik uyarınca kentteki kurum ve kuruluşların temsilcilerinin içerisinde bulunduğu 9 Eylül Kurtuluş Günü Kutlama Komitesi oluşturulduğunu programın komite tarafından hazırlandığını dile getirildi.

ızmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kutlama programı Zafer Yürüyüşü ile başlayacak. ızmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yapılacak yürüyüş 09.30’da Basmane Karakolu önünden başlayacak. Anafartalar Caddesi’ni takip edecek kortej ıkiçeşmelik ve Atlas Oteli önünden geçerek Cumhuriyet Meydanı’na ulaşacak. Cumhuriyet Meydanı’nda ızmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından çelenk sunulmasının ardından çeşitli gösterilerle devam edecek. Kutlamalar kapsamında ayrıca ınciraltı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürecek olan 90’ıncı Yıl Zafer Koşusu, Vasıf Çınar Meydanı’nda “Bir Destandır 9 Eylül” maket sergisi açılacak. Kutlamaların akşamki programında ise 18.00’de Solo Türk ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisi yer alacak. Kutlamalar ızmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek fener alayı ve Zerrin Özer konseri ile sürecek.

TÜRK BAYRAğI VıLAYET KONAğINDA

ızmir, 15 Mayıs 1919’da başlayan Yunan işgalinden 9 Eylül 1922’de kurtuldu. 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Yunan ordusunu yenerek zafer kazanan Türk ordusu, 1 Eylül’de “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir” emrini alınca, Afyon Cephesinden Ege’ye, Akdeniz’e, Marmara’ya ulaştı. 9 Eylül sabahı ızmir’e ilk önce atlı birlikler girdi. Vilayet Konağı’na Türk Bayrağını çeken ise Yüzbaşı şerafettin (ızmir) Bey oldu. 9 Eylül’de ikindi vakti Belkahve’deki gözetleme yerine gelen Mustafa Kemal Paşa, geceyi o zamanki adı Nif olan Kemalpaşa’daki Başkomutanlık Karargâhı’nda geçirdi. ızmir’e 10 Eylül sabahı hareket ederek, önce Vilayet Konağı’na ardından Karşıyaka’ya geçti. Mustafa Kemal Paşa, Karşıyaka’da ıplikçizade Köşkü’nde konaklayacaktı. Önünde toplananları selamladıktan sonra köşke yönelen Mustafa Kemal Paşa, geçeceği yere boylu boyunca serilen Yunan Bayrağını fark etti. Bayrağın neden yerde olduğunu sorunca, Mustafa Kemal Paşa’yı karşılayanlar, “Yunan Kralı Konstantin’in 1921’de ızmir’e geldiğinde bu köşkte ağırlandığını, kralın içeriye yere serilen Türk Bayrağını çiğneyerek girdiğini” anlattılar. Fakat Mustafa Kemal Paşa, “Yunan Kralı hata etmiş. Çünkü bayrak bir milletin onurudur. Ben bu hatayı tekrarlamam” diyerek, bayrağı kaldırttı.

Hürriyet
 
kampanyalar | ajans pr | ixfy.net | sözlük | sektörel haberler

Instagram mavi tik almak artık daha kolay. Instagram ve Facebook hesap onayı için sizin adınıza çalışmalar yapıyoruz. Eğer güvenilir bir Instagram hesap onaylayan ajans arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Detaylı bilgi için Mavitik.net sayfasını ziyaret edin.

Üst