Hiç backlinklerinizi kontrol eder misiniz? Ben kontrol ederim. En büyük zevklerimdendir, kahvemi alırım, otururum, sitelerimin referanslarını açarım ve backlink kontrol araçlarından taratırım, nerelerden backlink aldığıma tek tek bakarım. Link kastığınızda bu süreç oldukça sıkıcı hal alabilir. Yani bir sürü yabancı blogdan anchor textle alınmış spam backlinkleri izlemek kimin hoşuna gider ki?
Peki ya durum farklıysa? ınsanlar size kendileri link veriyorlarsa?
Aslında bu yazımda uzun süredir planladığım gibi "LinkBaiting" konusuna değinecektim. Sonradan sizi fazla terimlerle sıkmak istemedim. Kısaca, LinkBaiting'in insanların size gönüllü olarak backlink vermeleri için yapılan çalışmaların bütününden oluşan bir white hat seo tekniği olduğunu bilin yeter. Google'ın istediği budur; oluşturulmuş backlinkler değil, doğal yollarla alınmış backlinkler. "Doğal linkleme" sonucunda siteniz hiç bir zaman ceza almaz, aldığınız linkler bazı durumlarda da ilgili sitelerden geldikleri için daha güçlü olurlar.
Arama motorlarına istediklerini vermek gerekir.
Ne yaparsak insanlar bize kendi istekleri ile link verirler? Bu konuyu anladığımız zaman olayı çözmüş oluruz. Çok kullanılan genel yöntemlere yer vermeye çalışacağım, daha farklı yöntemleri siz kendi siteleriniz için geliştirebilirsiniz.
Mantığı anlamak için öncelikle şunu yapın. Eğer browserinizin "sık kullanılanlar" (bookmark) özelliğini kullanıyorsanız, öncelikle oraya bir gözatın. Eklediğiniz linklerin genellikle ya size faydalı, ya ilgi çekici, ya bir daha uğramaya değer olduğunu görebilirsiniz. Forumlarda, sosyal paylaşım ortamlarında paylaştığınız linkler de bu listeye eklenebilir.
ınsanlara faydalı içerik oluşturun derken, içerik ille eğitici olmak zorunda değil; eğlendirici olabilir, ilgi çekici olabilir, komik olabilir, şok edici, şaşırtıcı olabilir... Nasıl olursa olsun "paylaşılmaya değer" ve "orijinal" olmalıdır. ışin püf noktası budur.
Doğal backlink almanın yolları
1. Listeler oluşturun: Listeler hala çok popülerler. Hedef kitlenizin ilgi alanlarına yönelik, onlara yararlı olacak listeler oluşturun. "25 adet yüksek Pr'li Türkçe makale sitesi", "Doğal backlink almanın 20 yolu"....
2. "Bize link verin" bölümünüz olsun: ınsanlar sitenizi (forumunuzu, blogunuzu) beğenirlerse bunu görünce size link vermek isteyecekler. Bu şekilde hiç beklenmedik şekilde backlinkleriniz oluşabilir.
3. Ücretsiz temalar, templateler, scriptler dağıtın. Footer bölümüne linkinizi yerleştirin.
4. Yarışmalar düzenleyip, ödüller dağıtın: Aslında bu yöntem çok beğendiğim bir yöntem değil. Birincisi geçicidir. ıkinci olarak da bir anda backlinkinizin artması pek de doğal izlenim yaratmayabilir.
5. Kendi videonuzu oluşturup yayınlayın: Bu hızlı bir link alma yöntemi olabilir. Komik veya bilgilendirici bir video insanların dikkatini çekecektir. Bandwidthe dikkat
6. Araçlar yayınlayın: Yayınladığınız araçlar insanların işine yararsa, size link verip sitenize tekrar tekrar geleceklerdir. Örneğin;"RSS dizinlere otomatik kayıt aracı"
7. Oyunlar yayınlayın: Bu her zaman popüler olacaktır.
8. Hediyeler dağıtın: Geçen gün beğenip tweetlediğim bir cümle "Ücretsiz - metin yazarının kullanabileceği en etkili kelimedir.Herkes bedava bir şeyler kapmaya çalışır." Robert Bly. Bu konuyu ciddiye alıp, beyin fırtınası yapıp önemli ölçüde backlink ve hit kazanabilirsiniz.
9. Röportajlar: Hedef kitlenize yönelik ünlü kişilerle yapacağınız röportajlar size backlink, hit, popülerlik olarak geri dönecektir. Popülerlik bulaşıcıdır "Ünlü SEO uzmanı sorularımı cevapladı"
10. ıçerik: Yararlı, etkileyici, şaşırtıcı, komik, sansasyönel.... ınsanları sıkmamaya özen gösterin. Sayfaları okumayız, tararız. ("We don’t read pages. We scan them." Steve Krug) ınsanlara kolay tarayabilecekleri yararlı içerikler verin. Bazen bir makaleyi okuruz, ama bize hiç bir şey vermez. Böyle anlamsız, amaçsız, kalitesiz içerikler oluşturmaktan kaçının.
11. ılginç istatistikleri araştırıp yayınlayın: Blog ve sitelerde istatistiklere yer verip yazılar yazın. "Türkiye'de en çok ziyaret edilen bloglar", "En çok aranan ...."
12. Tarihçelere yer verin: "Nokia'nın Tarihçesi", "Metal Müziğin Tarihçesi" ınsanlar bu tür konuları merak edip araştırırlar.
13. ılk yazan siz olun: Belli bir konuda yorumu ilk siz araştırıp yazın. ınsanlar gündeme ayak uydurmak, yenilikleri takip etmek için sizi izleyecekler, link verecekler, paylaşacaklar.
14. Ünlülerden bahsedin: Popüler insanların neler yapıp, nasıl davrandıkları, neler söyledikleri insanların ilgilerini çekecektir. Matt Cutts dün yayınladığı yeni videosunda.... gibi konulara değinin.
15. Promosyonlar yapın: ınsanlar bu şekilde size bağlantı vereceklerdir.
16. Tartışma konuları oluşturun: Yazılarınız hep aynı mükemmellikte devam etmek zorunda değil. ınsanların size katıldıkları gibi, katılmadıkları konular olmalıdır. Rakipleriniz olabilir, onlar bile sizden bahsedeceklerdir.
17. Gündemdeki konulara değinin: Gündemi takip edin, konulara yer verin. "Panda algoritmasından sonra ne değişti?"
18. Nasıl yapılır ipuçlarına yer verin: Hedef kitlenize yönelik ipuçları, dersler yayınlamanız ve bu konuda gerçekten başarılı olmanız size link ve hit olarak geri dönecektir.
19. Uzman olduğunuz konularda yazın: Gelen soruları cevaplayın, yorumları cevapsız bırakmayın, bir süre sonra sizi tavsiye edenlerin sayısı artacaktır.
20. ınsanları düşündürün: ınsanları düşünmeye zorlayan içerikler genellikle paylaşılırlar, linklenirler.
- Makale kayıt: Makalelerin içindeki anahtar kelimelere link yerleştirerek ve makaleleri dizinlere kaydederek alınan backlink yöntemidir. Eskisi kadar etkili olmadığı söylense de sonuçta tercih edilen bir backlink alma yöntemidir.
- Forum profil: Forumlara kayıt olup websitesi kısmına link yazarak alınır. En son tüm linkler rss dosyasında toplanıp rss dizinlere kaydedilir.
- Dizin kayıt: Bilinen en yaygın white hat seo yöntemlerinden biridir. Türkçe siteleriniz için daha fazla Türkçe dizinleri tercih etmenizi öneririm.
- RSS kayıt: Rss beslemelerini RSS dizinlere kaydederek alınan backlink çeşididir. Otomatik araçlar kullanarak bir çok RSS dizine kayıt gerçekleştirebilirsiniz: Rss Kayıt
- Başka sitelerden alınan backlinkler: Pr değerine sahip başka sitelerle çapraz link değişimi yapılarak veya link satın alarak alınan backlinklerdir. Arama motorları tarafından pek hoş karşılanmayan bir yöntemdir.
- Sosyal imleme: Daha fazla linklerin hızlı indexlenmesi için tercih edilen bir yöntemdir. Birçok programla da bu işlemler gerçekleştirilebilir.
- ıçerik gönderme: RSS beslemelerini sosyal ortamlara gönderme yöntemidir. Ping.fm gibi siteler kullanılır.
- Blog yazıları: Blog yazılarının içine linkleri yerleştirme yöntemidir.
- E-book hazırlama: Ücretsiz e-booklar hazırlayıp, içine linklerinizi yerleştirip e-book dizinlerine kaydedebilirsiniz.
- Blog yorumları: Blogunuzla ilgili başka bloglara yorum yazıp backlink kazanma yöntemidir. Anchor textinizi kullanmanız yararınıza olacaktır.
- Web 2.0 Siteleri: Wordpress, Blogger, Knol Google gibi pagerank değeriyüksek sitelerden alınan backlinklerdir. Link wheel yapılırken bu tür siteler yaygın olarak kullanılırlar.
- Tanıtım yazıları: Blogunuzla veya sitenizle ilgili içeriğe sahip diğer blogların tanıtım yazılarınızı yayınlamalarını sağlayabilirsiniz. Bu tanıtım yazılarının içine sitenizin linklerini yerleştirmeniz gerekir.
- Misafir yazarlık: Bu konuda daha önceki yazılarımda detaylı açıklamalar yaptım: Misafir yazarlık
- Twitter: Linklerinizi twitterde yayınlayabilirsiniz.
- Facebook Sayfaları: Facebook sayfalarınızda linklerinizi yayınlayabilirsiniz.
- Soru cevap siteleri: Daha fazla ingilizce siteler için kullanılabilecek bir yöntemdir. Yahoo! Answers, Answerbag, Askville gibi sitelerden backlink alınabilir.
- Paravan Siteler: Sitenizin alanı ile ilgili küçük siteler oluşturup sitenize link verebilirsiniz.
- Program ve araçlar: Yararlı araçlar oluşturup, sitenizin linkini yerleştirip ücretsiz dağıtabilirsiniz. Bu listeye çeşitli scriptler, temalar, templateler vs. eklenebilir.
- Ünlü kişilerle röportajlar: Sitenize ilgi çekip insanların size doğal yolla backlink vermesi için bir yöntemdir.
- Çeşitli araçlar: sitenizde ücretsiz ve yararlı araçlara yer verin. Örneğin toplu pagerank kontrol aracı gibi. Bu sayede backlinklerinizin sayısını arttırabilirsiniz.
- Yarışma sponsoru olun: Düzenlenen çeşitli yarışmalara sponsor olarak backlink sağlamaktan ziyade sitenize insanların ilgisini yöneltebilirsiniz.
- Tema veya eklenti sponsoru olma: wp tema veya eklenti sponsoru olabilirsiniz. Linkinizin birçok sitede bu şekilde yayınlanmasını sağlayacaksınız.
- Sitene ekle seçeneği: Hazırladığınız bazı araçlara "sitene ekle" özelliği ekleyip bu araçları başkalarının sitelerine eklemelerini sağlayıp bu yöntemle backlink alabilirsiniz. Eski bir yöntemdir.
- Yarışma düzenleme: Çeşitli yarışmalar düzenleyip yarışmacıların sitenize link vermesini sağlayabilirsiniz.
- Facebook uygulamaları: Sitenize link verebilirsiniz.
- Linkbait: Doğal yollarla backlink kazanın.
iyinet - Eif Teşekkürler