C-Ç

KaRNeC

Yönetim Ekibi
Yönetici
Camel analizi
Özellikle kredi değerlendirme kuruluşlarının bir bankaya kredi notu verirken kullandıkları analiz yöntemidir. Yöntemin adı analizde en önemli faktör olarak kullanılan göstergelerin baş harflerinden oluşur.

C harfi Capital Adequacy (Sermaye yeterliliği), A harfi Asset Quality (Aktif kalitesi), M harfi Management (Yönetim), E harfi Earnings (Karlılık), L harfi de Likidite'yi ifade eder.

Cari oran
Bir şirketin likidite durumunu ölçen en önemli oranlardan biridir. Firmanın kısa sürede borç ödeme gücünü gösterir. Dönen varlıkların kısa vadeli borçlara bölünmesi ile bulunur. Oranın büyümesi firmanın cari borç ödeme gücünün yükseldiği anlamına gelir.

Cari Faiz Oranı
Piyasada fon arz ve talebinin karşılanması sonucu oluşan faiz oranıdır.

CCI Göstegesi (Commodity Channel Index: Mal Kanal İndeksi)
CCI hissenin kapanış fiyatı ile verilen periyot için önceki ağırlıklı ortalamaları mukayese eder.CCI normal şartlarda + , - 100 arasında hareket eder. Bazen + 100'ün üzerine çıkar ve bu duruma (over-bought) aşırı alınmışlık denir. Bazen de - 100'ün altına düşer ve bu duruma (over-sold) aşırı satılmışlık denir. Bu durumda CCI - 100 çizgisinin üzerine çıktığında "al" komutu ve + 100 çizgisinin altına düştüğünde "sat" komutu verir.

Çapraz İşlem
İşlemin alıcı ve satıcı tarafının aynı üye olması durumunu ifade eder. Bu şekilde işlem oluşturmaya yönelik emirler (Cross Orders), belirli kurallar dahilinde işlleme tabi olurlar.

Çapraz Kur
İki yabancı para biriminin bir başka ülkedeki değerlerini göstermek için kullanılan terimdir.

Çıkarılmış Sermaye
Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden anonim şirketlerin esas sermayesine denir.

Çok Fiyat-Sürekli Müzayede Sistemi

Çok fiyat yöntemi; bir menkul değer için verilen alım satım emirlerinin fiyat ve zaman önceliği kurallarına uygun olarak teker teker karşılaştırılması sonucunda oluşan fiyatlarla alım satım işleminin gerçekleştirilmesidir.