Dış Ticaret Nedir , Nasıl Yapılır ?

monsieur

New Member
Dış Ticaret Nedir?

Dış ticaret birden fazla ülke arasında yapılan mal alışverişidir. Dış ticaret işlemleri ise bir ülkeden diğer bir ülkeye satılan (ihracat) veya o ülkeye başka bir ülkeden getirilen (ithalat) malların çıkış veya girişini içermektedir.

Dış Ticaret Nasıl Yapılır?

İhracatçının, bulunduğu ülkenin gümrük kurallarına uygun şekilde gümrük işlemlerinin tamamlanarak ülke dışına çıkarılması ve ihraç edilen malın ithalatçısının ise yurt dışından satın alarak ülkeye getirdiği nalları, bulunduğu ülkenin gümrük kurallarına uygun şekilde gümrük alanından ülkesine getirmesiyle dış ticaret yapılmış olur..
İhracatçı olmak için özel bir belgeye ya da izine gerek bulunmamaktadır. Gerekli bazı kuruluşlara üye olarak, ( vergiye tabi gerçek veya tüzel kişilik, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, İhraç edilen ürünle ilgili İhracatçı Birliği, İlgili Gümrük İdaresi.) ihracatçı kimliği kazanılmış olur. Ardından müşterinin bulunmasıyla ilgili çalışmalar, gerekli olan ve ihracat belgelerinin hazırlanması gelmektedir. Müşterinin bulunmasında uluslararası fuarlara katılım, ticaret müşavirlikleri, konsolosluklar, B2B siteler, internet, sosyal medya, pazar araştırma gezisi ve müşteri ziyaretleri gibi seçenekler mevcutken pazarlamanın uluslararası versiyonu olan bu çalışmada Dorian Danışmanlık firmamızdan profesyonel destek alınabilir. Sipariş kesinleştiğinde ihraç ürününün yüklemeye hazır hale getirilmesiyle ihracata hazır hale gelinmiş olur.
Nakliyeci firma ile anlaşılıp yükleme gerçekleştirilir. Gümrük Müşavirliği firmasıyla da görüşülerek, İhracatçı firma, nakliye firması, gümrük firması tarafından kendi sorumluluklarında olan ihracat belgeleri hazırlanır. ( Çeki listesi, Fatura, Invoice, Konşimento, A.TR – EUR1 – Menşe Şehadetnamesi Serbest Dolaşım Belgeleri, Gümrük Beyannamesi vd. gibi) İhraç malının gümrük bölgesinde gümrük işlemleri yapılarak yurtdışına çıkışı gerçekleşir.

DIŞ TİCARETTE KULLANILAN TESLİM ŞEKİLLERİ – INCOTERMS (2010)

Incoterms (Uluslararası Ticaret Odası) tarafından düzenlenen, eşyanın taşınması ile teslimi aşamalarında, sorumluluklar ve maliyetlerin taraflar arasında dağılımını belirleyen kurallardır. Incoterms maddeleri İngilizce tanımların baş harflerinden oluşan kısaltmalarla ifade edilir.
EXW – Ex Works
İhracatçının İş Yerinde Teslim; Tüm masraf ve riskler ithalatçıya ait olmak üzere eşyanın, ihracatçının depo ya da fabrikası gibi belirlenen yerde teslim edilmesidir.
FCA – Free Carrier
Taşıyıcıya Teslim; Eşyanın, ithalatçının belirlediği taşıyıcıya, ihracatçının ülkesinde belirlenen yerde teslim edilmesidir.
CPT – Carriage Paid To
Taşıma Ücreti Ödenmiş Teslim; Belirlenen taşıta ait taşıma bedelinin (navlun) ihracatçı tarafından ödendiği, sigorta ve diğer masrafların ithalatçıya ait olduğu teslimdir.
CIP – Carriage and In+surance Paid To
Taşıma Ücreti, Sigorta ödenmiş Teslim; İhracatçının taşıma ücreti ile sigorta masraflarını ithalatçının ülkesinde belirlenen noktaya kadar ödediği teslim şeklidir.
DAT – Delivered at Terminal
Terminalde Teslim; Tüm masraf ve riskler ihracatçıya ait olmak üzere, eşyanın ithalatçının ülkesinde belirlenen liman/terminalde araçtan boşaltılarak teslim edilmesidir.
DAP – Delivered at Place
Belirlenen Yerde Teslim; Eşya ithalatçının ülkesinde ve belirlenen adrese vergiler hariç tüm masraflar ödenmiş olarak teslim edilir.
DDP – Delivered Duty Paid
Gümrük Vergileri Ödenmiş Halde Teslim; Eşyanın ithalatçının ülkesinde tüm masraflar ve gümrük vergileri ödenmiş olarak tüm teslim edilmesidir.

Deniz ve İç Sularda Kullanılan Teslim Şekilleri
FAS – Free Alongside Ship
Gemi yanında Teslim; Eşyanın belirlenen deniz taşıtına yüklenmek üzere rıhtım ya da yükleme alanında teslim edilmesidir.
FOB – Free on Board
Gemide (Gemi Bordasında) Teslim; Eşyanın belirlenen deniz taşıtına yüklenerek taşıma, sigorta gibi maliyet ve sorumlulukların ithalatçıya devredildiği teslim şeklidir.
CFR – Cost and Freight
Navlun Ödenmiş Halde Teslim; Eşyanın belirlenen deniz taşıtına ait taşıma bedelinin (navlun) ihracatçı tarafından ödendiği, sigorta ve diğer masrafların ithalatçıya ait olduğu teslimdir.
CIF – Cost, Insurance and Freight
Masraflar, Navlun, Sigorta Ödenmiş Teslim; Yükleme masrafları ile eşyanın ithalatçının ülkesinde belirlenen teslim alanına kadar taşıma bedeli, sigorta masrafları karşılanmış olarak teslim edilmesidir.

 
kampanyalar | replika saat | replika saat | ajans pr | ixfy.net | sözlük | sektörel haberler | Türkiye'nin en güncel ekonomi ve finans sitesi altin.us ile güncel altın fiyatlarını, dolar kuru ve euro kurunu takip edebileceğiniz gibi yatırım tavsiyeleri ile bankaların güncel kredi ve mevduat faiz oranlarını takip edebileceğiniz sitemizde altın fiyatları ya da dolar kuru takip sayfalarını takibe alabilirsiniz.

Instagram mavi tik almak artık daha kolay. Instagram / Facebook Account Verification, Instagram hesap onayı için sizin adınıza çalışmalarınızı yapıyoruz. Siz de güvenli bir şekilde instagram hesap onaylayan ajans arayışı içindeyseniz bizimle iletişim kurabilirsiniz. Mavitik.net sayfasından detaylı bilgileri edinebilirsiniz. 

Üst