Sultan Süleyman'ın en haşmetli dönemleriydi. Kanuni Sultan Süleyman Avrupa taraflarına sefere gitmiş ve s ay boyunca sürmüştü. Nihayet sefer bitmiş ve Padişah ıstanbul'a dönmüştü.
Tam o sıralar kapısına bir kuş geldi ve birinden şikayetçi olduğunu söyledi.
Sultan Süleyman çok şaşırmıştı. Ne oldu anlat bakalım dedi.
Kuş dile geldi ve anlattı. Ağaçların altında dinleniyordum bir genç bana sapanla taş attı ve kanadımı kırdı. Ben ondan şikayetçiyim dedi.
Padişah bunun normal olduğunu düşünse de kuşa cevap verdi. Kim yaptı bunu sana?
Kuş anlattı ve kimin olduğunu kısa zamanda buldular ve huzura getirdiler.
Kuşa sapanla taş atan genç kendini savundu. Ben sapanı aldım ve yaklaştım fakat kuş benden kaçmadı. Ben de sapanı sıktım ve onu yere düşürdüm. Madem beni görmüş kaçsaydı ya ?
Herkes kuşa döndü. Ne cevap verecekti acaba ?
Ve konuşmaya başladı. Onun üzerinde müslümanların giydiği kıyafetten vardı. Başında da fes vardı. Ben bana doğru koşunca heralde yem atacak ya da sevecek zannettim. Gele gele kanadımı kırmaya niyetlenmiş. şikayetçiyim ondan dedi kuş.
Padişah epey bir düşündükten sonra kararını verdi. Kısasa kısas. Gencin de kolu kesilecekti.
Kuş itiraz etti. Onun kolunu kesmeyin.
Sadece üzerindeki müslümanların giydiği elbiselerini çıkarttırın.
Olur ki onu yine bu şekilde gören arkadaşlarım kaçmazlar ve benim durumuma düşerler...
Tam o sıralar kapısına bir kuş geldi ve birinden şikayetçi olduğunu söyledi.
Sultan Süleyman çok şaşırmıştı. Ne oldu anlat bakalım dedi.
Kuş dile geldi ve anlattı. Ağaçların altında dinleniyordum bir genç bana sapanla taş attı ve kanadımı kırdı. Ben ondan şikayetçiyim dedi.
Padişah bunun normal olduğunu düşünse de kuşa cevap verdi. Kim yaptı bunu sana?
Kuş anlattı ve kimin olduğunu kısa zamanda buldular ve huzura getirdiler.
Kuşa sapanla taş atan genç kendini savundu. Ben sapanı aldım ve yaklaştım fakat kuş benden kaçmadı. Ben de sapanı sıktım ve onu yere düşürdüm. Madem beni görmüş kaçsaydı ya ?
Herkes kuşa döndü. Ne cevap verecekti acaba ?
Ve konuşmaya başladı. Onun üzerinde müslümanların giydiği kıyafetten vardı. Başında da fes vardı. Ben bana doğru koşunca heralde yem atacak ya da sevecek zannettim. Gele gele kanadımı kırmaya niyetlenmiş. şikayetçiyim ondan dedi kuş.
Padişah epey bir düşündükten sonra kararını verdi. Kısasa kısas. Gencin de kolu kesilecekti.
Kuş itiraz etti. Onun kolunu kesmeyin.
Sadece üzerindeki müslümanların giydiği elbiselerini çıkarttırın.
Olur ki onu yine bu şekilde gören arkadaşlarım kaçmazlar ve benim durumuma düşerler...