Ramazanda bilerek orucumu bozdum? Ne gerekir?

KaRNeC

Yönetim Ekibi
Yönetici
Soru:

Bir ramazan ayında isteyerek 1 gün orucumu bozdum. Bunun kefareti ne şekildedir? Parayla ödenebilir mi? Kıstası nelerdir?

Cevap:

Ramazan ayında akıl-bâliğ her Müslümanın orucunu tutması gerekir. Mazeretsiz olarak oruç tutmaması haram olup büyük günahtır. Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

“Onu (orucu) sayılı günlerde tutun. Sizden kim hasta veya yolculukta olursa tutmadığı günler sayısınca diğer günlerde tutsun….. Sizden kim Ramazanı yaşarsa, onu oruçlu geçirsin. Kim o ayda hasta yahut yolculukta olursa, o günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun” (Bakara, 2/184-185)

Sadece hasta ve yolcuların oruç tutmamaları halinde kaza edebilecekleri bildirilmiştir. Ramazan ayında mazeretsiz olarak oruç tutmayan kişi, ömrünü oruçla geçirse o eksiği kapatamaz. Peygamberimizin şöyle dediği rivayet edilmiştir:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏”‏ مَنْ أَفْطَرَ يَوْمًا مِنْ رَمَضَانَ مِنْ غَيْرِ رُخْصَةٍ وَلاَ مَرَضٍ لَمْ يَقْضِ عَنْهُ صَوْمُ الدَّهْرِ كُلِّهِ وَإِنْ صَامَهُ ‏”

“Kim Ramazan günü bir özrü ve hastalığı olmadan yiyip içerse; bütün zamanlarını oruçlu geçirse bile o günün eksiğini kapatamaz.”
(‏Buhârî, Savm 29; Tirmizî, savm 27; ıbn Mâce, Sıyâm 14; Dârimî, Savm 18; Ahmed b. Hanbel, 2/458, 470.)

Onun yapacağı tek şey, tevbe edip bir daha o işi tekrarlamamaktır.

kampanyalar | ajans pr | ixfy.net | sözlük | sektörel haberler

Instagram mavi tik almak artık daha kolay. Instagram ve Facebook hesap onayı için sizin adınıza çalışmalar yapıyoruz. Eğer güvenilir bir Instagram hesap onaylayan ajans arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Detaylı bilgi için Mavitik.net sayfasını ziyaret edin.